Vetrolom decembra 2017 je poškodoval več kot 2,6 milijona m3 dreves. Žledolom leta 2014 jih je poškodoval preko 9 milijonov m3. Namnožitev podlubnikov v letih 2015 do 2017 je zahtevala še dodatnih 6,5 milijonov m3 lesa. Čas je, da pomagamo slovenskemu gozdu!

Vabimo vas na vseslovensko prostovoljno akcijo pogozdovanja »Pomladimo gozdove«, ki bo potekala 13. oktobra 2018 na več lokacijah po Sloveniji.

Kaj: posadili bomo preko 10.000 sadik različnih drevesnih vrst

Kdo: vsi, ki jim ni vseeno za slovenski gozd in ki si ga želijo ohraniti za prihodnje generacije

Kdaj: 13. oktobra 2018 od 9.00 ure dalje. V primeru slabega vremena bo akcija prestavljena na 20. oktober.

Lokacija Zbirno mesto Dostop
Ravnik pri Logatcu Ob gozdni cesti
Logatec-Laze, koordinate 45.8964 in 14.2446
Iz avtoceste izberete izvoz Logatec, po cca 300 m je prvo krožišče, kjer izberete tretji izvoz (smer Laze, Rakek). Po cca 2,5 km izberete levi odcep ceste ter zavijete na makadamsko gozdno cesto, kjer je tudi zbirališče. Objekt pogozdovanja je od zbirališča oddaljen cca 500 m, do njega pa se lahko dostopa peš ali z avtomobili.
Lovrenc na Pohorju Parkirišče Tovarne kos in srpov, Lovrenc na Pohorju, koordinate 46.547264 in 15.403578 Na cesti Selnica – Radlje pri odcepu za Lovrenc na Pohorju zavijete na most in prečkate reko Dravo. Po 1,3 km zavijete v križišču desno proti Lovrencu na Pohorju. Po 1,5 km zavijete levo na Kovaško cesto in po 400 m prispete na zbirno mesto pri Tovarni kos in srpov.
Ribnica na Pohorju Cerkev Sv. Ignacij,
Rdeči breg, koordinate 46.567643 in 15.336636
Na cesti Selnica – Radlje pri odcepu za Lovrenc na Pohorju zavijete na most in prečkate reko Dravo. Po 1,3 km, v križišču zavijete desno proti Lovrencu na Pohorju. Po 1,5 km zavijete desno proti Lehnu. Po 3 km zavijte desno na rdeči breg. Sledite smerokazom za Sv. Ignacij in po 7 km boste prispeli na cilj.
Trnovo v Mestni občini Nova Gorica Parkirišče ob trgovini Mercator na Trnovem, koordinate 45.972671 in 13.740439 Od zbirnega mesta do lokacije pogozdovanja vas bomo usmerjali.
Podkraj – Nanos v Občini Ajdovščina Parkirišče ob pokopališču v Podkraju, koordinate 45.866102, 14.054521 Od zbirnega mesta do lokacije pogozdovanja vas bomo usmerjali.
Kočevje (Spodnji Cvišlerji) Križišče cest pred Spodnjimi Cvišlerji, koordinate 45.634345 in 14.885211 Na Črnomeljski cesti, ki vodi iz Kočevja proti Spodnjim Cvišlerjem, pot pelje mimo pokopališča do drugega odcepa, kjer zavijete na desno, na makadamsko cesto. Do objekta pogozdovanja je nato le še cca 500 m hoje.

Oprema: prinesite rovnico ali kramp, zaželene so rokavice in vrečke ali torbe za prenašanje sadik po delovišču

Kako: eno orodje uporabljata dva prostovoljca izmenično, strokovno pomoč zagotavljajo gozdarji ZGS in SiDG

Organizator: Slovenski državni gozdovi, d.o.o.

Informacije o naši vseslovenski akciji pogozdovanja bomo posodabljali sproti. Spremljajte nas tukaj, pa tudi prek družbenih omrežij Facebook in Instagram.

Udeležba je na lastno odgovornost.

AKCIJA "Pomladimo gozdove"

Zemljevid pogozdovanja

Partnerji akcije "Pomladimo gozdove"

Invazivne in nove vrste