Kočevje, 19. aprila 2018 - Na tokratni dražbi lesa vam bomo ponudili tudi redkega »kapitalca«  – gorski javor rebraš, ki mu nekateri pravijo slovenska ebenovina. Rebraš velja za enega najbolj cenjenih vrst lesa. Prvovrstni hlodi javorja rebraša lahko na dražbah dosegajo vrtoglave cene.  Dražba naših treh hlodov javorja rebraša, ki si ga lahko ogledate v Straži pri Novem mestu, bo 26. aprila 2018 na sedežu družbe v Kočevju.

Ime rebraš izhaja iz posebne oblike rasti. Ta les ima namreč kratka valovita vlakna, ki dajejo poseben videz. Gorski javor rebraš je redek, dokler raste v gozdu, pa ga je težko prepoznati.  Z gotovostjo  ga lahko prepoznamo šele, ko je posekan. Zanimivo je, da na slabših tleh, kot raste gorski javor, večja verjetnost je, da bo rebraš.

Les javorja rebraša je zelo zaželen v proizvodni glasbil. Iz njega izdelujejo različna glasbila, najpogosteje pa ga uporabljajo za izdelavo kitar. Uporablja se tudi za furnir za pohištvo. Najdemo ga lahko na armaturnih ploščah dragih avtomobilov in na jahtah.

Izklicna cena za naše tri hlode gorskega javorja rebraša je 1.612,51 EUR, več podrobnosti pa boste našli na naši spletni strani v obvestilu o dražbi, na kateri bomo sicer ponudili tudi navaden javor, hlodovino smreke in jelke ter brusni les smreke in jelke.