Celje, 21. aprila 2018 – Na Celjskem sejmu je danes potekalo mednarodno tekmovanje gozdnih delavcev, ki ga je družba Slovenski državni gozdovi podprla z generalnim sponzorstvom. Izmed petih ekip je prvo mesto osvojila ekipa Avstrije, drugo mesto je pripadlo ekipi iz Slovenije, tretje pa Madžarski.

Po prisegi, s katero so se tekmovalci zavezali k odgovornemu in športnemu duhu ter spoštovanju sodniških odločitev, so se tekmovalci pomerili v petih disciplinah: menjava verige in obračanje letve na motorni žagi, v drugi disciplini so morali sekači čim natančneje odrezati kolut določene debeline dveh hlodov, postavljenih pod kotom (kombinirani rez), preizkusili so se tudi v podiranju dreves (zasek in podžagovanje), preciznem rezu ter najbolj atraktivni disciplini - kleščenju (tekmovalec mora čim hitreje in natančno oklestiti deblo s 30 količki). Tekmovalo je pet ekip: iz Avstrije, Madžarske, Hrvaške, Italije in Slovenije.

Današnje tekmovanje je bilo generalka za svetovno tekmovanje gozdnih delavcev, ki bo avgusta na Norveškem in katerem bo ekipa gozdarjev zastopala tudi barve Slovenije. Glavni direktor SiDG Zlatko Ficko je poudaril, da želimo, da bi se tudi v Sloveniji v prihodnosti odvijalo svetovno prvenstvo gozdnih delavcev. »Slovenija je med najbolj gozdnatimi deželami v Evropi in se ponaša s stoletno tradicijo,« je utemeljil željo po organizaciji svetovnega prvenstva.

V gozdarskih spretnostih pa so se lahko pomerili tudi obiskovalci. Slovenski državni gozdovi smo namreč organizirali tekmovanje s starinsko žago, ki jo gozdarji imenujejo »amerikanka«.  Tekmovanjje med obiskovalci poželo precejšnje zanimanje. Med obiskovalce pa smo razdelili tudi petsto sadik smreke.