V vseslovenski prostovoljski akciji sadnje dreves se bo na petih lokacijah posadilo okoli 10.000 sadik gozdnega drevja, zbiramo prijave udeležencev

 

Kočevje, 1. februar 2024 – Družba Slovenski državni gozdovi (SiDG) že petič organizira vseslovensko prostovoljsko akcijo sadnje mladih dreves. Akcija z naslovom »Pomladimo gozdove 2024« bo potekala v soboto 6. aprila med 9.00 in približno 11.00 uro na petih lokacijah po Sloveniji.

SiDG prostovoljce vabi, da se gozdarjem pridružijo na eni od sledečih lokacij:

  • Kočevje (pri vasi Onek)
  • Bohinj (pri Bohinjskem jezeru)
  • Velenje (gozd za vilo Herberstein)
  • Trnovski gozd (Prevala)
  • Pohorje (Lovrenc na Pohorju).

 

Vse, ki se nameravate akcije udeležiti, prosimo, da svojo udeležbo prijavite prek spletne prijavnice na spodnji povezavi, kjer lahko ena oseba prijavi poljubno število ljudi.

Prijave zbiramo do četrtka, 4 aprila 2024.

 

  

Spodaj najdete podrobnejše informacije, za morebitna dodatna vprašanja pa lahko pišete na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

 

 Foto: Fotorealist

 

Kdaj: 6. aprila 2024 od 9.00 do približno 11.00 ure

 

Lokacije in zbirna mesta: na vseh spodaj navedenih lokacijah ali zbirnih mestih je mogoče parkiranje. Tam sledite navodilom zaposlenih SiDG.

   

Lokacija Zbirno mesto - zemljevid Dostop oz. zbirno mesto
POHORJE (Lovrenc na Pohorju)
Povezava do zemljevida z lokacijo zbirnega mesta

Zbirno mesto je parkirišče pri Tovarni kos in srpov na Lovrencu na Pohorju, od koder se bomo z avtomobili odpravili naprej po makadamski lokalni cesti do lokacije sadnje (cca 15 min vožnje).

KOORDINATE: 46.547084, 15.403684  

TRNOVSKI GOZD (Prevala)
Povezava do zemljevida z lokacijo zbirnega mesta

Iz Nove Gorice se peljemo v smeri vasi Trnovo pri Gorici, kjer zavijemo desno v smeri vasi Rijavci. Pot nadaljujemo skozi vas Rijavci  proti gozdarski hiši Krnica, najprej po asfaltu, nato pa še cca 2,5km po makadamski cesti. Pri gozdarski koči Krnica je zbirno mesto, od koder bo voden odhod na delovišče.

KOORDINATE: 45.944009, 13.785166

BOHINJ (pri Bohinjskem jezeru)
Povezava do zemljevida z lokacijo zbirnega mesta

v Ribčevem Lazu zavijemo desno čez most. Zbirno mesto je nato levo nad sprehajalno potjo.

KOORDINATE: 46.281904, 13.881968

KOČEVJE (pri vasi Onek)
Povezava do zemljevida z lokacijo zbirnega mesta

Zbirno mesto je od Kočevja oddaljeno cca 7 km v smeri Oneka. Dostop je po asfaltni cesti iz Kočevja proti Koprivniku. Pred vasjo Onek cca 300 m se zavije levo na krajšo cesto. Urejeno je tudi mesto za parkiranje, od koder se bomo (cca 100 m) odpravili peš do lokacije sadnje.

KOORDINATE: 45.624146, 14.940259  

VELENJE (gozd za vilo Herberstein)
Povezava do zemljevida z lokacijo zbirnega mesta

V Velenju v krožnem križišču pri rdeči dvorani (na desni) zavijete na prvem izvozu iz krožišča v smeri proti Slovenj Gradcu. Nato v drugem semaforiziranem križišču pri avtobusni postaji Nomago zavijete desno. Čez cca 200 - 300 m je zbirno mesto pri vili Herberstein.

KOORDINATE: 46.358282, 15.121247  


  

Kaj morate nujno vedeti?

  • Sadnja sadik gozdnega drevja je nezahtevno opravilo, primerno za vse generacije. 
  • Udeleženci morajo obvezno s seboj prinesti orodje za sajenje – rovnico, kramp ali motiko.
  • Potrebujejo tudi zaščitne rokavice in primerno terensko obutev.
  • Najlažje je, če sadimo v paru.
  • Na vsakem deloviščih bodo udeležence pričakali gozdarji SiDG in Zavoda za gozdove Slovenije, ki bodo izvedli demonstracijo pravilne sadnje in nudili strokovno pomoč.

Želeli bi si, da bi se akcije udeležilo čim več prostovoljcev, ki bi nam na ta način pomagali širiti zavest o pomenu ohranjanja gozdov in varovanju narave. Do zdravih in odpornih gozdov, ki so zaradi podnebnih sprememb vedno bolj podvrženi naravnim ujmam, lahko namreč pridemo samo ob skupnem sodelovanju gozdarske stroke, lastnikov gozdov in širše družbene skupnosti.

 

Udeležba na akciji je na lastno odgovornost.

 

Kratki filmčki z utrinki iz nekaterih dosedanjih akcij:

smile Leto 2023

smile Leto 2023 - 2

smile Leto 2022

smile Leto 2019

 

Organizator: Slovenski državni gozdovi, d. o. o.

 

Kot partnerji bodo z nami v projektu sodelovali: Zavod za gozdove SlovenijeMinistrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehranoZdruženje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov ter Zveza tabornikov SlovenijeV letošnjem letu bosta kot partnerja in podpornika akcije sodelovali tudi podjetji: Toyota Adria in Etrel.

 

Informacije o naši vseslovenski akciji pogozdovanja bomo posodabljali sproti. Spremljajte nas tukaj, pa tudi prek družbenih omrežij Facebook in Instagram.

 

Tudi letos smo se priključili Slovenski filantropiji in njihovemu 15. Dnevu za spremembe 2024